Vučić: Stižemo evropske standarde – PLATA 770 EVRA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u ovoj godini biti značajnog povećanja plata i penzija i naglasio da Srbija polako stiže evropske standarde po tom pitanju. Ističe da je minus u državnoj kasi jasno manji od planiranog.

Prilikom obeležavanja završetka radova na konstrukciji Kule „Beograd“, upitan da li će biti povećanje plata i penzija ove godine, rekao da je sinoć dobio konačne rezultate za prvih šest meseci, prema kojem je minus u državnoj kasi jasno manji od planiranog.

Plan je bio da minus bude 198 milijardi i to je nešto što je skupština odobrila, a prihvatio i MMF. Naš minus je tri puta manji, on je 75 milijardi. To je više od milijardu evra bolji rezuzltat od planiranog“, objasnio je presednik.

Vučić je itakao da je to postignuto na osnovu boljih prihoda, za nekih 300 miliona evra, zbog čega je jutros sa saradnicima popio čašicu rakije.

Istovremeno je izrazio nezadovoljstvo jer se nije dovoljno para trošilo na projekte.

„Molio sam ministre još u aprilu da troše pare na projekte. Ovo pokazuje da nisu spremili dovoljno dobre projekte. Trebalo je da potrošimo više para. Kada potrošimo podstičemo stopu rasta“, naglasio je Vučić.

Zamolio je ministre da ubrzaju svoj rad, i da pre nego što odu na odmor, provere stanje projekata i počnu da troše pare.

Kada je reč o stopi deficita, istakao je da će ona biti mnogo manja od očekivane.

„Svi podaci nam govore da stopa javnog duga neće biti preko 60 odsto, što je ogromna vest, imajući u vidu kolika je u drugim zemljama Evrope i EU“, istakao je Vučić.

Vučić je naglasio da je to važno za narod jer ako se stvari ovako nastave, kako kaže, građani mogu da očekuju značajno povećanje plata i penzija.

„Kada pređemo prosečnu platu od 600 evra ljudi će videti da je ostariv cilj da do 2025. prosečna plata bude 900 evra, što znači da će u Beogardu početkom iduće godine biti već 770 evra“, rekao je Vučić.

Rekao je da će Srbija prestići jednu zemlju EU po primanjima i iduće godine još jednu, pa zatim i druge države.

„Polako stižemo evropske standarde po pitanju plata i penzija“, zaključio je Vučić.

Podeli
Updated: јул 1, 2021 — 1:20 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *