Vučić u februaru postavlja Šapića za gradonačelnika Beograda

Rezultati svih istraživanja javnog mnjenja koje su od juna meseca urađene po narudžbi Aleksandra Vučića, pokazuju ne samo da nema nikakve šanse da nakon beogradskih izbora zadrži vlast u glavnom gradu, već je suočen sa konstantnim trendom pada poverenja Beograđana koji se potvrđuje iz meseca u mesec.

Već danima Beogradom kruži priča da je Vučić smislio manevar kojim će pokušati da ovaj negativni trend makar zaustavi. Makar zaustavi, jer i najveći optimisti u redovima naprednjaka ne pomišljaju da je moguće popraviti rejting nakon svih afera beogradske vlasti.

Iako je suočen sa ogromnim nezadovoljstvom unutar stranke, posebno struje oko Nebojše Stefanovića, ali i Gorana Vesića, Vučić je već odlučio da će kandidat režima za gradonačelnika Beograda biti Aleksandar Šapić. Međutim, i Šapićev rejting je u padu, jer je veliki deo birača koji su glasali za Šapića to uradio verujući da je on opozicija Vučićevom režimu. Trećina Šapićevih birača kaže da neće glasati za njega jer je ušao u koaliciju sa Vučićem, trećini to ne smeta, dok trećina nema stav. Nakon lažnih junskih parlamentarnih i lokalnih izbora Šapićev SPAS je ušao u otvorenu koaliciju sa naprednjacima i na republičkom nivou i svuda na lokalu gde god je učestvovao na izborima.

Vučić je Šapića izabrao za predsednika opštine Novi Beograd, Šapićevi najbliži saradnici ušli su u opštinsku vlast po beogradskim opštinama, ima ministra u Vladi Srbije, počeo je Vučića da zove svojim prijateljem. Sve to građani vide i reaguju.

Da bi pokušao da ojača uveliko poljuljanu Šapićevu poziciju pred izbornu trku za gradonačelnika Beograda, Vučić je počeo da razmišlja da u februaru smeni odavno prežaljenog i realno nepostojećeg prvog čoveka prestonice Zorana Radojičića i na njegovo mesto postavi Šapića.

O ovoj opciji se uveliko priča među Šapićevim najbližim saradnicima. Među njima je prisutan strah zbog očekivane negativne reakcije Gorana Vesića, formalno zamenika gradonačelnika Beograda, a suštinski čoveka koji odlučuje o svemu u prestonici.

Zato je logično da Šapić zahteva da u paketu sa „Čičičićem“ ode i Goran Vesić. Šapiću je jasno da bez obzira koliko bi se on ponašao pristojno i trudio da se grad drugačije vodi, teret Vesićevog negativnog rejtinga među Beograđanima ne bi mogao da iznese. Šapić želi da od Vučića dobije godinu dana samostalne vlasti u Beogradu i da sa te pozicije uđe u izbornu trku za gradonačelnika i da pri tome sve vreme ima apsolutnu podršku celokupne infrastrukture Srpske napredne stranke i svih resursa kojima vlast raspolaže.

I Vučić je svestan da mu je Vesić kamen oko vrata, ali nema rešenje šta bi sa večitim zamenikom. Samom Vesiću ne pada na pamet da se pomera sa pozicije koju zauzima. Znajući kako se borio protiv Malog i Radojičića, realno je očekivati zanimljiva događanja u ovom beogradskom bermudskom trouglu.

Podeli
Updated: децембар 25, 2020 — 8:29 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *