VUČIĆ U PADU – SNS 43% Opozicija 30%

Ako bi sledeće nedelje bili raspisani vanredni parlamentarni izbori, za Srpsku naprednu stranku i partije koje bi s njom bile na listi glasalo bi 43,4 odsto birača, pokazalo je poslednje istraživanje časopisa Nova srpska politička misao (NSPM).

Da će glasati za opoziciju, ali ne zna za koga, izjasnilo se 17,9 odsto birača, njih 13,2 je reklo da će glas dati Savezu za Srbiju, 8,7 odsto je za koaliciju koju predvodi Socijalistička partija Srbije, a 4,4 odsto bi glasalo za Pokret slobodnih građana.

Prema istraživanju objavljenom u nedeljniku Vreme, ostale partije bi ostale ispod cenzusa – Srpski patriotski pokret Aleksandra Šapića bi dobio 2,9 odsto, Srpska radikalna stranka 2,7 odsto, Socijaldemokratska stranka 2,1 odsto i Demokratska stranka Srbije 1,7 odsto.

Loading...

Sve ostale partije zajedno imale bi 3,1 odsto glasova.

Na pitanje da li bi opozicija trebalo da bojkotuje naredne izbore ukoliko se ne poprave medijski uslovi, postavljeno samo ispitanicima koji se nisu izjasnili da će glasati za SNS, SPS i SRS, njih 43,6 odsto je odgovorilo potvrdno, 30,5 odsto misli da ne treba, a 25,9 odsto da ne zna ili da nema stav.

Da će sigurno izaći na izbore ukoliko bi sad bili raspisani, reklo je 63,8 odsto ispitanika, 15,6 je odgovorilo sa „možda“ ili „verovatno“, ne bi glasalo 11,5 odsto, a 9,1 odsto je bilo bez odgovora ili reklo da ne zna.

Među postavljenim pitanjima, bilo je i ono o građanskim protestima u Srbiji, koje podržava 37,6 odsto ispitanika, a protiv je 43,2 odsto, a ne zna ili nema stav njih 19,2 odsto.

Ulazak Srbije u EU podržava 48,4 odsto ispitanika, protiv je 37,9 odsto, a nema stav 13,7 odsto.

S druge strane, protiv ulaska u NATO je 78,9 odsto ispitanika, samo 8,2 je za to, a 12,9 odsto je bez stava o tome.

Za savez Srbije sa Rusijom izjasnilo se 58,4 odsto ispitanih, protiv je 22,6 odsto, a bez stava o tome je 19 odsto.

Na pitanje da li podržava predlog o podeli Kosova, po kome bi Srbiji pripalo nekoliko opština na severu, a da Kosovo zauzvrat dobije međunarodno priznanje i stolicu u UN, 27,4 odsto je odgovorilo sa „da“, 49,3 odsto je protiv, a 23,3 odsto nema stav.

Da je bolje odložiti konačno rešenje problema Kosova za neko bolje vreme smatra 43,6 odsto ispitanika, 32,7 odsto je odgovorilo sa „ne“, a 23,7 odsto da ne zna.

Vukadinović: Ako protesti propadnu Vučić se vraća na 50 plus
Komentarišući pad rejtinga SNS-a, glavni urednik NSPM Đorđe Vukadinović je je ocenio da ako građanski protesti propadnu i ako se opozicione stranke i lideri posvađaju oko toga ko je odgovoran zbog tog eventualnog neuspeha, Vučić ponovo neće imati problema da SNS vrati na „magičnu kotu 50 plus“.

Vukadinović je dodao da će se to posebno desiti ako se opozicioni front koji sad postoji „ponovo razleti na desetak zavađenih strančica i pokreta dodatno pocepa oko kontroverze da li na izbore uopšte izlaziti ili ne“.

Izvor. NSPM

Podeli
Updated: 16 марта, 2019 — 3:10 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.