VUČIĆ U PANICI: Smenjuje Gorana Vasića i postavlja Šapića na njegovo mesto

Saradnici Aleksandra Šapića zaduženi za komunikaciju s medijima nisu negirali navode i navode da ako on „bude smatrao da treba nešto da kaže na temu napisa u medijima, on će se i obratiti“.

„Za sada ne smatra da treba bilo šta da kaže“, naveli su Šapićevom kabinetu.

Beogradski mediju juče su objavili vest vest da će Aleksandar Šapić zameniti Gorana Vesića na mestu zamenika gradonačelnika Beograda.

„Pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić suočen sa očiglednim i stalnim padom rejtinga u Beogradu, pokušaće da za oko mesec dana žrtvuje zamenika gradonačelnika Goran Vesića, tako što će za prvog čoveka glavnog grada postaviti Aleksandra Šapića, predsednika SPAS-a, koji će, biti jedini kandidat SNS-a na beogradskim izborima“, navodi se u vesti, u kojoj se ne pominje formalni gradonačelnik lekar Zoran Radojičić.

S druge strane, pojedini izvori s političke scene Srbije nezvanično tvrde da bi imenovanjem aktuelnog predsednika Opštine Novi Beograd za gradonačelnika Beograda već narednog meseca „Aleksandar Vučić jednim udarcem ubio više muva“.

Kako objašnjavaju, Šapić bi na taj način dobio značajan „vetar u leđa“ „znatno pre novih beogradskih izbora jer bi trku za gradonačelnika počeo sa upravljačke pozicije, baš kao što je svojevremeno bio slučaj sa Sinišom Malim“.

Spekuliše se, takođe, da postoji mogućnost da se Šapićev Srpski patriotski savez „pre ili nakon novih izbora utopi u Srpsku naprednu stranku“.

U tom kontekstu, napominje se da bi „takav scenario najviše odgovorao Vučiću jer bi se smanjile šanse da Šapić u nekom trenutku okrene leđa naprednjacima“.

Ne isključuje se ni mogućnost da ako bi se navedeni scenario sproveo u delo Aleksandar Šapić preuzme i beogradski odbor SNS, na čijem čelu se i dalje nalazi „kompromitovani“ Nebojša Stefanović, te da Šapićevi bliski saradnici zamene kadrove Stefanovića u javnim preduzećima i na pozicijama gradskih sekretara.

Prema ranijim saznanjima, „značajan deo“ Stefanoviću „lojalnih ljudi već je u protekle dve godine smenjen sa važnih pozicija u Beogradu“.

Podsetimo, gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članove Gradskog veća bira Skupština Beograda, koja broji 110 odbornika.

Odbornici Aleksandra Šapića u Skupštini Beograda, oduvek su bili „konstruktivna opozicija“, koja nije upućivala kritike vlasti, a među njegovim odbornicima ima najviše onih koji su promenili strane i stranke i takozvanih „preletača“.

U aktuelnom sazivu Skupštine Beograda, Aleksandar Šapić ima 12 odbornika koji su izabrani na listi „Aleksandar Šapić – gradonačelnik“ na izborima održanim 2018.

Odbornici izabrani na Šapićevoj listi uvek su bili „konstruktivna opozicija“ koja nije ulagala mnogo amandmana na odluke i često su glasali za usvajanje svega što su zamenik gradonačlenika Goran Vesić i ostatak gradske vlasti predlagali.

Za razliku od drugih opozicionih grupa u gradskom parlamentu, odbornici današnjeg SPAS-a nisu držali ni redovne konferencije za medije tokom zasedanja Skupštine, niti su saopštavali javnosti svoje stavove o važnim gradskim projektima.

Među Šapićevim odbornicima ima i onih koji su više puta menjali strane i stranke, a izvesno je da ga je troje gradskih odbornika do sada napustilo.

Nema odgovora od Radojičića

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić do zaključenja ovog izdanja nije odgovorio na pitanja novinara, da li je možda reč o njegovoj smeni, upućena elektronskom poštom gradskoj informativnoj službi. Ni od Radojičića ni od gradske PR službe nismo dobili odgovor da li će u martu zaista Aleksandar Šapić doći na čelo Beograda, kao ni zašto dolazi do ovakve smene godinu dana pred redovne izbore.

Podeli
Updated: фебруар 10, 2021 — 8:21 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Jednog poslusnog zutog zamenjuje za jos poslusnijeg takodje zutog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *