Vučić u Tirani podržao viznu liberalizaciju za pasoše nezavisnog Kosova!

Lider Srpske napredne stranke i predsednik Srbije tokom svoje posete Tirani, javno je podržao zahtev vlasti takozvanog nezavisnog Kosova da dobiju viznu liberalizaciju sa EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da se ništa od „lepih snova“ koji se iz Evropske unije pominju u vezi sa Zapadnim Balkanom neće ostvariti.

Vučić je govorio u Tirani na radnom delu samita Procesa Brdo-Brioni, na kojem bi lideri zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske, Slovenije i EU trebalo da razgovaraju o jačanju saradnje u regionu i njegovom približavanju EU.

Loading...

On je ocenio da se neće obistiniti ni otvaranje novih poglavlja za Srbiju i Crnu Goru, niti početak pregovora za Albaniju i Severnu Makedoniju, za BiH se, prema njegovim rečima, ništa neće dogoditi.

„U redu, glupi smo, ali ne toliki glupi i svi znate da sam u pravu, ništa se neće desiti ni u junu ni julu“, kazao je Vučić.
Predsednik Srbije je pritom naveo da podržava viznu liberalizaciju za Kosovo.

Kada je reč o kosovskom pitanju, Vučić je naveo da su pojedini vikali i poručivali „ne možete na taj način da rešite taj problem“.

„Ko ste vi da nam držite lekcije. To je stvar između Srba i Albanaca. To nije pitanje za ljude u Islandu, Sloveniji, Indiji, to je pitanje za nas“, rekao je Vučić.

Konstatovao je da smo veoma daleko od bilo kakvog rešenja, na koje će morati da se čeka ko zna koliko godina.
„Da li smo dobili pravu podršku iz Evropske unije? Nismo, svi su gledali samo svoje interese“, poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, nisu dozvoljavana rešenja koja su ranije bila prihvatljiva i koja su u nekim slučajevima već primenjivana.

„Prihvatili smo sve iz Evropske unije i sada smo zaglavljeni i to će trajati, ali nadam se ne zauvek“, zaključio je Vučić.
On je rekao da ima sve manje nade i da bi pored ohrabrujućih poruka voleo da vidi konkretna dela.

„Nisam tu da se žalim, članice EU rade ono što žele da rade, to je njihov posao, a da vam kažem iskreno, na kraju mi se i ne potresamo previše, radimo koliko možemo“, kazao je Vučić.

Dodao je i da Srbija želi da nastavi reforme na evropskom putu jer želi da bude deo evropskih vrednosti i društva.
Vučić je istakao da nije nezadovoljan ekonomskim reformama koje se u Srbiji sprovode, a kao uspeh je maveo to što je rast BDP povećan na 4,4 odsto, javni dug je 78 odsto smanjen na 55 odsto BDP, a nezaposlenost je sa 25,5 pala na 11,2 odsto.
„I dalje smo među siromašnim zemljama, ali bolje je nego što je bilo“, zaključio je predsednik Srbije.

„Rukovanje s Tačijem ne znači nikakav pomak“
Predsednik Srbije izjavio je posle sastanka lidera Procesa Brdo-Brioni u Tirani da je jasno da se, kada je u pitanju Kosovo, „ne ide ni u mirnije ni u lakše vode“.

Vučić je rekao da je zadovoljan što se na sastanku lidera zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske, Slovenije i EU „otvoreno i relaksiranije“ govorilo ali je dodao da se na današnjem skupu „videlo i čulo“ koliko ima ;“svakovrsnih sukoba, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i nešto šire“.
Vučić je novinarima preneo da je učesnicima samita ukazao da pitanje Kosova i medjusobnih odnosa moraju da reše Srbi i Albanci.

„Ne vredi, možete da pozovete i Kolindu Grabar Kitarović i Boruta Pahora i Andžeja Dudu, sve naše prijatelje, možete da pozovete i Amerikance, sve druge…To je pitanje odnosa Srba i Albanaca, mi to moramo da rešavamo i ne postoji ta sila koja Srbiju može da natera da se ponaša suprotno svojim nacionalnim i državnim interesima“, rekao je.

Podeli
Updated: 10 маја, 2019 — 7:33 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.