Vučić: Za moje vreme je izgrađen Hram Svetog Save (VIDEO)

Iako je gradnja Hrama Svetog Save počela davne 1935. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ipak smatra da je „za njegovo vreme izgrađen“.

– Ja sam ponosan na činjenicu da u moje vreme nije završen, već de facto izgrađen i urađen Hram Svetog Save – rekao je Vučić u obraćanju novinarima tokom posete Eparhiji šumadijskoj.

Sa ovom „činjenicom“ se nikako ne bi složili svi oni koji su u proteklih 126 godina inicirali, pokrenuli i gradili Hram Svetog Save. Ideja za izgradnju Hrama datira još od 1895.godine, kada je i osnovano Društvo za podizanje hrama Svetog Save na Vračaru. Društvo su osnovali stotinu najuglednijih građana tadašnjeg Beograda, na čelu sa mitropolitom Mihajlom.

Gradnja hrama, usled istorijskih okolnosti i nakon više raspisanih konkursa, počinje tek 1935.godine. Patrijarh Dimitrije i Vrnava održavali su ideju o gradnji u životu, a dolaskom na čelo Srpske pravoslavne crkve patrijarh German obnavlja ideju o nastavku gradnje Hrama i ona se nastavlja 1985.

Nakon svih teških perioda, odbijenih molbi, patnje srpskog naroda kroz istoriju, gradnja eksterijera konačno je završena 2004. godine, a radovi na unutrašnjoj dekoraciji još uvek su u toku.

Iako predsednik želi da predstavi hram kao svoje delo i sebi pripiše zasluge za njegovu gradnju, činjenice, ipak, govore nešto sasvim drugačije.

Podeli
Updated: јануар 23, 2021 — 4:24 pm

2 Comments

Add a Comment
  1. Nije nego,
    Znaci da ti sleduje da te postave za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, samo ne znamo kome ces ti biti patrijarh, Mrtvim dusama.

  2. Sta reći… Da nije smesno bilo bi zalosno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *