Vučićev kum kupio dve vile od 4 miliona evra

Po odlasku sa državne funkcije, Nikola Petrović i njegova supruga značajno su uvećali imovinu – častili su se vilama u elitnim beogradskim naseljima i kupili više firmi, objavio je KRIK. Jednu vilu su izgradili na Dedinju, a drugu, koja je nekada pripadala DIPOS-u, kupili na Košutnjaku. Nije poznato koliko je tačno Petroviće koštala ova imovina, ali prema tvrdnji procenitelja luksuzne vile zajedno sa zemljištem vrede više od četiri miliona evra.

Dokumenta pokazuju neobičan način kojim su Petrovići došli do njih – u oba slučaja, nekretnine su najpre kupili drugi ljudi, pa ih brzo preprodali Petrovićima. Nikola Petrović je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića i bivši direktor „Elektromreže Srbije“.

Kako je objavio KRIK, Na Dedinju, najelitnijem kraju u Beogradu, nedaleko od “Kuće cveća” i Partizanovog stadiona, prošle godine nikla je luksuzna vila od hiljadu kvadrata. Ispred nje sazidana je i kućica za obezbeđenje.

Samo 10-ak minuta vožnje odatle, u diplomatskom naselju na Košutnjaku, nalazi se manja vila izgrađena osamdesetih godina za potrebe diplomatskih predstavnika, koja je donedavno bila u vlasništvu države.

Ono što povezuje ova dva luksuzna zdanja jeste da su u vlasništvu bračnog para Petrović.

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izgradio je vilu na Dedinju, dok je njegova supruga Maja Petrović kupila nekadašnje državno zdanje na Košutnjaku, pokazuju zvanična dokumenta koja su sakupili novinari KRIK-a.

Bračni par ih je stekao u poslednje dve godine, nakon što je Nikola Petrović sišao sa funkcije direktora državnog preduzeća “Elektromreža Srbije”. Kuće i parcela na kojoj se jedna od njih nalazi, prema procenama agencije za prodaju nekretnina koju je angažovao KRIK, vrede više od četiri miliona evra.

Nije poznato koliko ih je bračni par Petrović platio, jer su ti podaci skriveni u dokumentima do kojih je došao KRIK. Papiri, međutim, pokazuju da su Petrovići do nekretnina došli na neobičan način – u oba slučaja, nekretnine su najpre kupili i kratko posedovali drugi ljudi, pa ih preprodali Petrovićima.

Naime, Petrovićev poslovni partner u biznisu sa mini-hidroelektranama Dragan Klisura, kupio je plac na Dedinju da bi ga nekoliko meseci kasnije prodao Petroviću. Petrović je na tom zemljištu nedavno izgradio luksuznu vilu.

Kada je u pitanju vila na Košutnjaku, porodica Petrović ju je tri i po godine iznajmljivala od državne firme DIPOS. Nakon što je DIPOS najavio njenu prodaju krajem 2016, Petrović je za list “Politika” negirao da će da je kupi.

U januaru 2017, ovu luksuznu nekretninu kupio je Mladen Vuković, vlasnik marketinške agencije “Plus media”, a manje od mesec dana kasnije prodao je Petrovićevoj supruzi.

Nije poznato kojim novcem su Petrovići finansirali kupovinu i izgradnju vile. Nikola Petrović prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije da poseduje ušteđevinu, ali njen iznos nije poznat. Odbio je da razgovara sa novinarima KRIK-a.

“Odakle vama ideja da ja imam obavezu da vama bilo šta govorim? (…) Znači, više me ne zovite, jer ću vas prijaviti za uznemiravanje!”, rekao je Petrović u kratkom telefonskom razgovoru.

Petrović je kao direktor javnog preduzeća za prenos električne energije “Elektromreža Srbije” imao mesečnu platu u proseku od 1.700 evra. Gotovo celu platu morao je da daje za iznajmljivanje DIPOS-ove vile jer je kirija bila 1.600 evra mesečno.

Početkom 2017. od Klisure je za oko 220.000 evra kupio firmu “Eko Vlasina”. Posredstvom nje, postao je suvlasnik i kompanija “Mini hidro investments” i “MHE Jabukovik”. Posao je razvio i van Srbije – suvlasnik je i banjalučke firme “New Resources”.

Njegova supruga vlasnica je konsultantske agencije “HR Profiler” koja sarađuje sa državom, a njihovo dvoje dece pohađaju elitnu Francusku školu u Beogradu, u kojoj godišnja školarina za jedno dete iznosi oko 5.000 evra.

Osim dve vile, bračni par odranije poseduje i manji stan od 31 kvadrata

Podeli
Updated: 11 фебруара, 2021 — 6:08 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *