Vučićev ministar molio pomoć od Nemačke da zaustavi iseljavanje naroda iz Srbije

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović zamolio je ambasadora Nemačke Tomasa Šiba da utiče na nemačke kompanije da otvaraju pogone u svim krajevima Srbije kako bi se smanjila ekonomska migracija građana Srbije u EU, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Ministar Dmitrović je izjavio da iz Srbije iz ekonomskih razloga godišnje ode nekoliko desetina hiljada ljudi, a značajan broj njih baš u Nemačku. Napomenuo je da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju osnovano da bi se zaustavili negativni trendovi, da bi se stopa rađanja sa sadašnjih 1,5 dovela na nivo proste reprodukcije od 2,1.

„Mi razumemo da mladi traže šansu za boljim životom, ali ujedno to vidimo i kao šansu da im ujednačenim razvojem Srbije stvorimo bolje uslove ovde, jer odluka da odu nije emotivne, već ekonomske prirode“, rekao je ministar.

On je stoga zamolio ambasadora Šiba da pomogne, koliko je u njegovoj moći, kako bi nemačke kompanije investirale i u unutrašnjost Srbije, a ne samo u blizini velikih centara.

Ambasador Šib je rekao da će „ohrabrivati nemačke kompanije da ulažu u svim krajevima Srbije“, ali je dodao da je to „ipak odluka investitora na koju presudno utiče putna infrastruktura“.

„Svesni smo i kontradikcije, da se Srbija bori da poboljša demografsku sliku, a da Nemačka s druge strane ima potrebu da upošljava radnu snagu. Zato, uporedo sprovodimo i program reintegracije. Vašim državljanima, koji se dovoljno ekonomski osnaže, pružamo podršku za povratak“, rekao je ambasador Šib.

Podeli
Updated: март 19, 2021 — 6:44 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Idiot svoje vrste! Toma majmun Nikolić tražio od avio-prevoznika da „poskupljaju avio karta“ kako mladi – NE nebi mogli da plate, a ovaj „našao“ drugi način! Srbija je puna maštovitih idiota, samo su lopovi svi na „istom kalupu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *