Vučićev super brzi voz od 200 Km može samo 4 MINUTA IĆI TOM BRZINOM

Nakon što obnova pruge Beograd – Novi Sad bude završena i prvi vozovi počnu da saobraćaju početkom 2022, na toj relaciji će se zaista putovati brzinom od 200 kilometara na sat.

Međutim, kako navodi Danas, to će biti samo na jednoj manjoj deonici u dužini od svega 15 kilometara.

„To znači da će putnici imati priliku da iskuse putovanje na brzoj pruzi u ukupnom trajanju od tačno četiri i po minuta“, navodi ovaj beogradski list.

Kako tvrdi izvor lista blizak Železnici Srbije, vozovi kompanije „Štadler“ sposobni da razviju brzinu od 200 kilometara na sat, a prvi naručeni će u našu zemlju stići u oktobru, zaista će moći da postignu maksimalnu brzinu, ali samo na malom delu pruge između Beograda i Novog Sada.

Ta deonica će, kako tvrdi sagovornik Danasa, biti dugačka „maksimalno 15 kilometara“ od ukupno oko 75 kilometara koliko je dugačka pruga između ta dva grada. To praktično znači da nadležni, kada govore o izgradnji pruge Beograd – Novi Sad, javnosti prećutkuju da se brzina od 200 kilometara neće odvijati na čitavoj dužini te železničke deonice.

Shodno tome, teško je pretpostaviti da će se ostvariti tvrdnje zvaničnika da će se iz Beograda do Novog Sada nakon rekonstrukcije pruge stizati za pola sata. Zbog toga je upitno i da li se pruga Beograd – Novi Sad može nazivati „brzom“ posmatrajući standarde koje je za to potrebno ostvariti.

Trenutna maksimalna dozvoljena brzina vozova na toj deonici iznosi 120 kilomatara na sat, ali samo na delu između Nove i Stare Pazove. Domaća stručna javnost je u više navrata isticala da su tvrdnje nadležnih da će se voz između Beograda i Novog Sada kretati brzinom od 200 kilometara na sat, na celoj deonici, nerealne.

Struka smatra da je bitno da se brzina na toj železničkoj deonici nakon modernizacije koja se sprovodi poveća u meri u kojoj je to izvodljivo umesto što se potencira maksimalna brzina „Štadler“ vozova koju je nemoguće razviti na čitavoj deonici.

Inače, modernizacija pruge od Beograda do Novog Sada je u toku. Na prvoj deonici Beograd – Stara Pazova dužine 34,5 kilometara radove izvode kineska preduzeća „China Raiway International“ i „China Comunication Construction Company“.

Projekat se, u najvećem delu, finansira iz kredita kineske Eksport-Import banke. Rok za završetak deonice je septembar.

Druga deonica između Stare Pazove i Novog Sada dužine 40,4 kilometara radi se iz kredita Rusije a izvođač je RŽD Internešnal i taj posao bi trebalo da bude završen do kraja godine.

Celokupna investicija je vredna oko 850 miliona evra.

Podeli
Updated: јун 23, 2021 — 9:10 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Sloba i Mira imaju dostojnog zamenika Vučića, koji će da izgradi Slobine brze pruge i Mirin Grad u Bara Veneciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *