VučIćeva matematika: Nastavnici dobili povećanje plate 7%, a plata MANJA 9000 DINARA

Nastavnici koji imaju uvećan fond časova nisu osetili povišicu od sedam odsto na svojim januarskim platama. Štaviše, umesto većeg iznosa primili su manje u odnosu na decembarsku zaradu. To umanjenje, prema informacijama iz nekoliko beogradskih srednjih škola, ide i do 9.000 dinara na ceo iznos januarske plate. Obrazloženje koje su dobili od nadležnih je – da je tako po zakonu i da se rad preko norme ne obračunava tokom praznika i raspusta. Stučnjaci iz oblasti radnog prava, međutim, ističu da i tu postoje sporne tačke.

Nastavnici sa fondom časova većim od 100 odsto dobili su, uz obračunato povećanje od sedam odsto, januarsku platu koja je niža od one isplaćene za decembar 2021. godine. Ovo umanjenje se, prema informacijama nastavnika iz jedne beogradske srednje škole koji su se obratili portalu N1, kreće od oko 4.000 dinara za fond časova od 110 odsto, do oko 9.000 dinara za fond časova od 130 odsto.

“Prošle nedelje isplaćen nam je prvi deo januarske zarade, niži u odnosu na mesec pre. I drugi deo, kako nam je rečeno, biće takođe umanjen. Tako da mi koji radimo sa uvećanim fondom časova, ne samo da nismo osetili povećanje plate od sedam odsto, već smo dobili i znatno manje u odnosu na decembarsku zaradu. Da nije tog ‘povećanja’ od sedam odsto, primili bismo još manje”, ogorčeni su nastavnici.

Oni su, kako ističu, rešenje o prekonormnom radu potpisali pod jednim uslovima, a ti uslovi se sada menjanju. Žale se, takođe, na umanjene naknade za starešinstvo.

I osnovne i srednje škole su, kako ističu predstavnici sindikata, dobili cirkularni mejl kao dopunu obaveštenja u vezi sa obračunom januarskih plata. Od škola je traženo da koriguju prekonormni rad za 16 sati državnog praznika, 104 sata raspusta, uz korekciju broja sati odsustva za svakog nastavnika pojedinačno. Traženo je da se koriguje i koeficijent za razredno starešinstvo za tih 16 sati državnog praznika i sate odsustva – pojedinačno.

Sindikat obrazovanja Srbije ukazao je da takav obračun zarada nije u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom – pošto se zimski raspust odnosi na đake, ne na nastavnike. Takođe, sindikat navodi da je zakonski, za ovakav način obračuna zarada, neophodno priložiti rešenje za godišnji odmor nastavnika, ili doznake za bolovanje, ili neki drugi dokaz odsustva zaposlenog sa posla.

Propis prevideo manje novca

Da će im naknada za prekonormni rad biti umanjena bilo je jasno već u decembru 2021. godine, kada su usvojene izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

U članu 160 predviđena je isplata naknade za prekonormni rad na osnovu mesečnog izveštaja nastavnika o održanim časovima.

Zakonopisac je već tad predvideo – manji iznos novca na ime ovih naknada nastavnicima.

“Predložene izmene treba da obezbede da se na jedinstven način obračunava prekonormni rad nastavnika po broju stvarno održanih časova preko pune norme. Na predloženi način finansijski efekti mogu biti samo manji, nikako veći, što znači da se smanjuju ukupna sredstva koja se isplaćuju po osnovu rada preko norme”, stoji u obrazloženju predloga tog zakona.

Zakonom po džepu

Zakon je usvojen 23. decembra, na snagu je stupio u januaru, a praktična primena – po džepu zaposlenih u prosveti – počela je u februaru od januarske plate.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za portal N1 podsećaju da je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja propisano da ako škola ne može da obezbedi stručno lice za najviše šest časova nastave nedeljno iz određenog predmeta, posebnim rešenjem može da rasporedi ove časove nastavnicima tog predmeta najduže do kraja školske godine i ovaj rad se smatra radom preko pune norme časova.

“Naknada za rad nastavnika preko pune norme časova isplaćuje se na osnovu mesečnog izveštaja nastavnika o održanim časovima. S obzirom da je tokom januara meseca bio školski raspust i dva neradna dana državnog praznika i da nije bilo održanih časova preko norme, nije moglo biti ni obračuna za časove koji nisu održani”, kažu za portal N1 u Ministarstvu prosvete.

Podeli
Updated: фебруар 16, 2022 — 8:23 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *