Vučićeva vlast poziva na zakon o ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije pozvalo je zainteresovane da učestvuju u javnim konsultacijama za izradu teksta Nacrta zakona o istopolnim zajednicama, uz objavljivanje Polaznih osnova za izradu tog nacrta koji će potom biti prosleđen parlamentu na usvajanje.

„Ljudska prava predstavljaju i vaše pravo da bez diskriminacije provedete svoj život sa svojim ličnim svojstvom u istopolnoj zajednici. Dakle, to je evropski, to je demokratski i ja mislim da je Srbija spremna na takav zakon“, kaže za RSE ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Ćomić.

U Ministarstvu kažu da su u izradi Polaznih osnova za izradu Nacrta zakona o istopolnim zajednicama korišćeni najbolji primeri uporednopravnih rešenja.

Ministarka Čomić dodaje da su korišćena dostupna iskustva u evropskom i regionalnom zakonodavstvu. Ipak, nakon prvih kritika i zbog grešaka, najavljuje za par dana i izmene Polaznih osnova. Ona napominje da su polazne osnove sirov materijal za izradu nacrta zakona koji se šalje Skupštini Srbije na razmatranje i usvajanje.

„Ali i da ih isprave ili ne, to su polazne osnove. To vam služi da imate generalno uvid u to kako da rešite problem. Ja ne očekujem da nacrt i liči na polazne osnove, a tek ne očekujem da predlog bude istovetan kao nacrt, da ne govorim da u Narodnu skupštinu još nije ušao predlog zakona a da je izašao u istom obliku“, kaže Čomić koja je bila dugogodišnja poslanica u parlamentu.

A ono što će biti ispravljeno su odredbe po kojima istopolnu zajednicu ne mogu sklopiti krvni srodnici u pravoj liniji, a od srodnika u pobočnoj liniji zajednicu ne mogu sklopiti: rođeni brat i sestra, brat i sestra po ocu ili majci, stric i sinovica, ujak i sestričina, tetka i bratanac, tetka i sestrić, deca rođene braće i sestara, te deca braće i sestara po ocu ili majci.

Ova odredba, kao i sledeća, da istopolnu zajednicu ne mogu sklopiti tazbinski srodnici u prvom stepenu prave linije: svekar i snaha, zet i tašta, očuh i pastorka te maćeha i pastorak, su zapravo preslikani članovi (19. i 20.) postojećeg Porodičnog zakona.

Upravo su se ove zakonske odredbe iz Polaznih osnova našle na meti kritika u javnosti i na društvenim mrežama.

„Verovatno je bila ideja da će neke stvari važiti kao u Porodičnom zakonu, ali je u tekstu Polaznih osnova to za kritiku javnosti. I svi su kritičari u pravu i svaka je kritika dobrodošla i to je razlog zašto ćemo povući ovakav tekst i objaviti ispravljeni koji će isto biti podložan kritici“, objašnjava ministarka Čomić.

Podeli
Updated: фебруар 10, 2021 — 4:44 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *