VUČIĆEVI MEDIJI: Struja će poskupeti, ali će računi biti manji!

Kako poslednjih meseci prenose svi svetski mediji, globalna energetska kriza preti da otera cene električne energije nebu pod oblake. Samo jedna srećna okolnost mogla bi da učini da se u narednom periodu to poskupljenje struje u Srbiji ne „oseti“.

Za sada, Srbija se nalazi u srećnoj poziciji da i dalje plaća najjeftiniju struju u regionu i Evropi.

Međutim, budućnost je neizvesna i jedan od faktora koji je počeo da diže cene svih energenata – što zauzvrat povećava i cene električne energije na globalnom nivou – je tekući konflikt između Ukrajine i Rusije.

Fenomen povećanja cene nafte, koji dovodi do povećanje cene prerađenih goriva, ali i mnogih drugih stvari koje se proizvode od nafte, npr. asfalta za puteve, stvara takozvanu lančanu reakciju koja dovodi i do povećanja cene osnovnih životnih namirnica, transporta i usluga, između ostalog.

Svet je tek počeo da se oporavlja od posledica pandemije, ali ekonomski efekti su i dalje u velikoj meri prisutni. Srećom, Srbija je vodila odgovornu zdravstvenu politiku na čelu sa Stručnim štabom koji je doneo mere koje možda nisu uvek bile baš preterano popularne, ali su se pokazale kao i te kako efektne – u trenutku pisanja ovog teksta, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 509 novozaraženih od ukupno 8.279 testiranih ljudi.

Ovo je daleko od situacije kakva je bila u jeku zaraze gripa, kada se broj zaraženih, nažalost, objavljivao u destinama hiljada.

Takođe, bez pomoći države koja je subvencionisala plate radnika, mnogi domaći privrednici bili bi prinuđeni da zatvore svoje firme. Država je pored toga izdvojila sredstva za sve slojeve građana u vidu direktne finansijske pomoći, neke od kojih su bile jednokratne, dok neke i dalje trebaju da budu isplaćene.

Međutim, sankcije koje Zapad uvodi Rusiji dodatno komplikuju ionako složenu ekonomsku situaciju, pa se tako može očekivati rast cena svih energenata, u svim državama, u nekom trenutku.

I dok se u ovom trenutku od poskupljenja cene struje u Srbiji vide samo spekulacije bez osnova, izvesno je da će do toga doći u bližoj ili u daljoj budućnosti. U Srbiji za sada nema zvanične najave o povećanju cene električne energije, naime, upravo je novi v.d. direktora EPS objasnio realnu situaciju na nacionalnoj frekvenciji mesec dana ranije.

Jedna srećna okolnost u ovoj teškoj situaciji jeste da je zima prošla, što u urbanim naseljima znači i do 70 odsto niže potrošnje električne energije, dok je u ruralnim sredinama potrošnja manja oko 50 odsto tokom toplog perioda u godini.

Ovi podaci odnose se na potrošače koji se greju na električnu energiju, od kojih su TA peći, električni radijatori i klima najpopularniji među našim sugrađanima. Sudeći po vremenskoj prognozi za naredne dane, neće biti potrebe za uključivanjem svih tih potrošača.

Eventualno poskupljenje, dakle, neće bitno povećati krajnju sumu koju vidimo na računima za struju, zapravo, moguće je da će sve do kasne jeseni računi biti – niži, zahvaljujući prostoj činjenici da će se struja trošiti manje.

Podeli
Updated: мај 8, 2022 — 12:59 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Znači, zima kao godišnje doba i hladni dani će nas ubuduće zaobići pa poskupljenje ne treba da nas brine. Sjajno objašnjenje. Setite se koliko je koštao litar dizela pre 3 dana a koliko sada. Gde su u tome tih 10 dinara pojeftinjenja. I šta je stvarno radio, molio ili naredio rikverc jer je nelogično da spominje i jedno i drugo u istoj priči.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *