Vučiću je profit od Rio Tinta važniji od zdravlja dece (VIDEO)

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić je izneo materijalne neistine i izuzetno opasne teze, obraćajući se građanima Srbije na temu jednog od najvećih zagađivača, kompanije Rio Tinto:

– Netačno je da ekonomski napredak i preporod Srbije zavise od poslovanja kompanije Rio Tinto

– Netačno je da je prethodna vlast dala dozvole za iskopavanje i preradu rude litijuma

– Aleksandar Vučić je nedvosmisleno stavio profit kompanije Rio Tinta ispred zdravlja dece i građana Srbije

Nedvosmisleno stavljajući profit Rio Tinta ispred opasnih i katastrofalnih posledica po zdravlje dece i građana Srbije, Aleksandar Vučić je prećutao sledeće:

  • 1. Rio Tinto nije ni u jednoj zemlji gde vadi litijum ispoštovao ekološke standarde i da je ostavio katastrofalne posledice za sobom.
  • 2. Biološki fakultet je već dao negativnu ocenu. Umesto da se Rio Tinto povuče, oni vrše pritisak na profesore sa tog fakulteta da promene svoje mišljenje.
  • 3. Tražimo da svi fakulteti objave podatke koliko su novca dobili od “donacija“ Rio Tinta. Takođe, tražimo spisak svih stručnjaka koji su učestvovali u pisanju studija i ekspertiza za Rio Tinto, uz napomenu da će krivično odgovarati ako se utvrdi da su iznosili lažne podatke.
  • 4. Tražimo da sve Studije izvodljivosti i ekspertize budu javne i dostupne a ne da se kriju pod „Ugovorima od poverljivosti“ kao što je sada slučaj. Takođe, da svim stručnjacima budu ukinuti Ugovori o poverljivosti kako bi slobodno mogli da iznesu svoja mišljenjašto do sada nisu smeli zbog pretnji tužbama.
  • 5. U svetu za dobijanje 1 tone litijuma potrebno 150 tona vode pomešane sa sumpornom kiselinom!
  • 6. Samo rudnik litijuma u Loznici ima procenu na 158 miliona tona litijuma!
  • 7. Planirani rudnici litijuma na 20 lokacija u trouglu Loznica – Vranje – Zaječar!

To je teritorija od preko 22.000 km2. Zašto je predsednik prećutao da će rudnici litijuma da budu raspoređeni svuda po zemlji nego pominje samo jedan rudnik litijuma kod Loznice?

Vučić je prećutao da je kompanija Rio Tinto je poznata po laganju i obmanjivanju javnosti, izazivanju i finansiranju građanskih ratova (Papua Nova Gvineja), uništavanju pećina starih 46.000 godina, podmićivanju i korupciji.

Najavio je eventualno organizovanje referenduma za prisustvo Rio Tinta u Srbiji (sa naglaskom na lokalni nivo) prećutkujući da će Rio Tinto svojim poslovanjem da uništi mnogo veći deo teritorije od Loznice.

Ovo su razlozi zbog kojeg MI NEĆEMO NIKADA DATI DOZVOLE RIO TINTU!

To što EU traži da se iskoristi teritorija Srbije za iskopavanje i preradu litijuma je čuvanje njihove teritorije a uništavanje naše. Potreba za litijumom je ogromna, ali postoji dobar razlog zašto se u zemljama EU nigde ne prerađuje litijum.

Evropski Zeleni nikada neće dozvoliti uništavanje zemalja EU. Nismo naivni da poverujemo da je Evropi stalo do nas. Srbija je postala zemlja trećeg sveta u Evropi, zemlja gde je jeftina radna snaga, gde ne postoje posledice za uništavanje životne sredine.

Kompanija Rio Tinto se svakodnevno suočava sa sve većim otporom građana Srbije i opozicionih stranaka njihovom poslovanju koje je pogubno po zdravlje. Obraćanje Aleksandra Vučića predstavlja skandalozno stavljanje na stranu jednog od najvećih zagađivača.

Nikada se ni u jednoj zemlji nije desilo da predsednik jedne države nastupa kao PR kompanije Rio Tinto, štiteći njihove interese umesto da štiti zdravlje dece i građana Srbije.

A koliko se predsednik SNSa brine o zdravlju naroda koji stalno pominje, pogledajte u videu dole, gde je eksplicitno rekao da se u ekologiju uopšte ne razume I DA GA NE INTERESUJE!

Izvor: Direktno

Podeli
Updated: јун 8, 2021 — 8:04 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *