Vučiću je u Davosu ucenjen otkrivanjem veza sa kriminalom i prisiljen na priznanje KIM

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o ukrajinskom vlasništvu nad Krimom i Donbasom bila je iznenađenje za Ruse, ali ga nije spasila: Evropska unija mu je ipak postavila ultimatum da prizna nezavisnost Kosova, piše ruski Argument.

Nažalost, on nikada nije bio prijatelj Rusije. Njegova politika je bila obećati apsolutno sve apsolutno svima.Tako je moglo da se nastavi dokle god je svima bilo od koristi, ali sada, u kontekstu neviđenog zaoštravanja između Rusa i NATO-a, sve je drugačije.

Ali srpski narod, za razliku od vlasti, ostaje odan saveznik Rusije. Javno mnjenje Srbije i stav Srpske pravoslavne crkve je ono što Vučiću ne dozvoljava da uvede sankcije Rusiji i prizna Kosovo, jer je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti UN, brani teritorijalni integritet Srbije.

Po svemu sudeći, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu predstavnici EU su Vučiću pretili kompromitujućim dokazima. Toliko ga je uplašio upravo taj – lični – ultimatum, a nikako ultimatum srpskom narodu o ekonomskoj izolaciji. Vučić je sada u ličnom paklu, uplašen je, spreman je da preda Kosovo Zapadu. Stoga je besmislica da je Srbija, kako kažu, u bezizlaznoj situaciji.

Sada Vučić treba da odluči koga se više plaši – Zapada ili svog naroda. Nadaju se neki – oprostiće narod Vučiću. Ali ono što narod nikada i nikome neće oprostiti je izdaja.

– Zapad je odlučio da odmah pritisne Srbe, jer ozbiljno razmatra mogućnost ruske pobede i strahuje da sada ima poslednju šansu. I Srbi ozbiljno razmatraju mogućnost vaše pobede. I raduju se tome – kaže za Argument politikolog dr Stevan GAJIĆ, istraživač Instituta za evropske studije (Beograd), gostujući profesor na MGIMO iz Srbije.

– Za nas, kao i za vas, suverenitet je izuzetno važan. Budući da smo skoro u centru Evrope, nedaleko od Berlina, Pariza, Istanbula, ne uklapamo se u svetski poredak NATO-a. I razumemo da ako ne uspete vi Rusi, mi ćemo patiti još više od vas, kazao je Gajić .

Podeli
Updated: фебруар 5, 2023 — 3:56 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *