Za četiri meseca struja skuplja za 24 odsto

Ekonomista Goran Radosavljević kaže da je za četiri meseca struja u Srbiji poskupela 24 odsto i od 1. januara, kada je najavljeno novo poskupljenje od 10 odsto, biće njena cena veća nego u BiH, Crnoj Gori, Albaniji, Severnoj Makedoniji, pa čak i Mađarskoj. Dodaje da će verovatno, da bi se EPS izvukao iz situacije u kojoj se nalazi, biti potrebno još neko poskupljenje.

– Ovo poskupljenje je bilo očekivano, još kada se dogodila havarija u EPS krajem prošle godine svi smo znali da mora da poskupi. Naravno, vlast kroz medije i kroz puštanje toga biće šest, biće osam, biće 10 odsto itd, u suštini radi opipavanje javnog mnjenja – do koliko može da ide – smatra Radosavljević i dodaje da kad se sve zbroji, struja poskupljuje 24-25 odsto.

Dodaje da će verovatno biti još poskupljenja, i da je ovo tek početak, jer je EPS i dalje u jako teškoj situaciji, a to će sve platiti građani i privreda, koja će to uračunati u cenu svojih proizvoda, pa će opet platiti građani.

– Da nije bilo havarije, EPS ne bi uvezao ovoliku količinu struje, ne bi napravio vanredne troškove i verovatno bi sa sadašnjom cenom struje na tržištu pravio ogroman profit. Nemar, i rekao bih korupciju i kriminal u EPS gotovo 10-ak godina, smanjenje proizvodnje, loše investicije, sve ono na šta je godinama ukazivao Fiskalni savet, desilo se 2021, i neko će to morati da plati. Deo će snositi država, deo indirektno građani kroz poreze, a deo će direktno platiti građani.

Na pitanje dokle to može da ide, on navodi da će zavisiti od potrošnje i vremenske situacije.

– Do kraja godine verovatno nećemo imati neke veće pikove potrošnje, zavisi isključivo od vremenske situacije koliko ćemo morati struje da uvozimo, niko ne zna kolika će cena biti u tom trenuttku, ali ukoliko cena dostigne nivoe iz decembra 2021, to znači da će nam trebati još pola milijarde evra da prezimimo, što znači dodatno poskupljenje i za privredu i za građane, naravno sve pod uslovom da dođe do porasta potrošnje zbog niske temperature – kaže Radosvaljević.

Kako su domaći mediji najavili sredinom novembra, struja za domaćinstva i privredu biće skuplja za 10 odsto od 1. januara 2023. godine. Privrednici će umesto sadašnjih 95, električnu energiju plaćati 105 evra po megavat-satu, dok će građane megavat-sat struje, bez taksa i mrežarine, koštati oko 41 evro.

Podeli
Updated: децембар 2, 2022 — 3:56 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *