Za dve godine nestalo 15 ljudi, policija tek sad reaguje

Petnaest mlađih muškaraca misterizno je nestalo tokom prethodne dve godine i pretpostavlja se da su stradali u obračunu domaćih kriminalnih grupa.

KRIK objavljuje ispovesti njihovih roditelja koji se bore da saznaju istinu o svojoj deci, iako ih policija drži u mraku i čak maltretira pretresajući im stanove i privodeći ih na saslušanja. Tabloidi na naslovnim stranama odnedavno objavljuju detalje o navodnim brutalnim mučenjima nekih od nestalih, što roditelje dodatno potresa.

– Ne tražim ni od koga sažaljenje, tražim samo da saznam istinu. Kažu da je teška neizvesnost, ali dok se ne suočite sa takvim stvarima neizvesnost je lakša, lakša nego spoznaja da je on umro. Možete da živite kada je neznanje u pitanju, ali kad spoznate istinu… Evo danima već razmišljam, daj Bože da je živ, šta god da je uradio, samo da je živ – kaže Gordana Marjanović, čiji je sin jedan od momaka koji su nestali proteklih godina.

KRIK je sakupio imena petnaest muškaraca, uglavnom veoma mladih, kojima se izgubio trag u prethodne dve godine. Polovina danas nema više od 24 godine, a najmlađi, Vukašin Gošović, imao je svega 20 godina kada je nestao pretprošle godine.

Većina nestalih je tek zagazila u kriminalni svet, a samo nekoliko njih ima ozbiljnije iskustvo u podzemlju. Neki od njih potiču iz porodica skromnijih primanja i kriminalne grupe su ih najverovatnije regrutrovale nudeći im život luksuzniji od onog koji su njihovi roditelji mogli da im priušte.

– Oni su klinci, oni su deca, neko im je prodao priču o lovi – kaže Sanja Mihajlović, majka jednog od nestalih,  koja radi za platu nešto veću od trideset hiljada dinara.

Interesovanje policije i tabloida naglo je poraslo nakon hapšenja Veljka Belivuka, vođe kriminalno-navijačke grupe !Principi“, koga tužilaštvo sumnjiči da je odgovoran za nestanak trojice mladića. Njihova tela nisu nađena, ali tužilaštvo veruje da ih je Belivukova grupa kidnapovala i ubila.

Nakon što je policija dve godine ćutala, roditelji sada slušaju kako, uz imena navodnih Belivukovih žrtava, načelnik policije izgovara i imena njihove dece u emisiji na „Pinku“ i govori da su svi nestali mladići najverovatnije mrtvi. Moraju da se nose i sa agresivnim pisanjem tabloida koji objavljuju nagađanja o tome kako su neki od nestalih mučeni i kasapljeni – među kojima mogu da budu i njihova deca.

Neki od roditelja sa kojima su novinari KRIK-a pričali, sumnjaju da će se ikada otkriti šta se desilo sa njihovim sinovima. Tužilaštvo se sada fokusira na žrtve Belivukove ekipe, a među nestalima ima mladića povezanih sa oba klana koji su godinama u ratu – kavačkim, sa kojim je blizak Belivuk, ali i sa škaljarskim.

– Meni deluje da će se sada sve u vezi sa nestancima svaliti na Belivukovu grupu i tu se završava priča. Toga se i plašim, da neki nestanci neće do kraja biti rasvetljeni, da se neće saznati prava istina, da će opet neko biti zaštićen – kaže Sanja, majka nestalog Gorana.

Lanac nestanaka

Novinari KRIK-a došli su do imena sledećih nestalih. Najmlađi je Vukašin Gošović, rođen 1999, zatim Strahinja Marković, rođen 1998. Među nestalima su i četvorica dvadesetrogodišnjaka: Filip Marjanović, Dario Đorđević, Goran Mihajlović i Damir Hodžić. Nestao je i Ljubomir Lainović, 96-o godište, sin čuvenog kriminalca Branislava Lainovića Dugog ubijenog pre više od dvadeset godina, kao i Lazar Vukićević, rođen 1989.

Nestali su i Adis Spahić, 33 godine, Aleksandar Gligorijević, 41 godina, i najstariji Jovo Kecman, 51 godina. Jedini od nestalih čije je telo nađeno je Aleksandar Halabrin, rođen 1994, ali nije utvrđeno ko ga je ubio. Tužilaštvo tvrdi da je za nestanak trojice – Gorana Veličkovića, 33 godine, Zdravka Radojevića, 41 godina i Milana Ljepoje, 44 godine – odgovorna Belivukova grupa i trenutno prikuplja dokaze da su ubijeni.

Podeli
Updated: 19 фебруара, 2021 — 8:35 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *