ZA NJEGA ZAKON NE VAŽI Zašto Vučić ne nosi masku

Najviši zvaničnici naše države, a naročito predsednik Aleksandar Vučić vole da se u javnosti pojavljuju bez epidemiološke maske. S obzirom na to da je ovo predsednikovo neodgovorno ponašanje i oglušavanje o epidemiološke mere postalo standardno, postavlja se pitanje da li on ima privilegovani položaj u odnosu na ostale građane Srbije?

Tako je i bilo u petak kada je Vučić student krenuo u pohod na trenersku diplomu, svi studenti kolege su nosili maske, osim njega!

Obavezno nošenje maski jedna je od najvažnijih epidemioloških mera u Srbiji, a čak su se i članovi Kriznog štaba složili da je nošenje maski svojevrsna zamena za karantin. Svedoci smo, međutim, da Vučić i naši političari ovu meru koja je obavezujuća za sve građane Srbije, ne poštuju.

Vučić tako masku ne nosi u zvaničnim posetama, na konferencijama za novinare, a izgleda da nije zabrinut ni kada je u blizini dece. Na ovu zamerku predsednik je poručio samo da masku nosi dok kamere nisu uključene. Ovo je demantovao i kada je obišao službu hematoonkologije sa sterilnim blokom Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Doktor Vukan Čupić“ – bez maske.

– Ja razumem vašu potrebu da u svakom trenutku mene za nešto okrivite, nisam primetio da ste tako revnosno se borili za zdravlje ljudi kad su upadali u Skupštinu, tukli policiju, gađali ih i kada je bilo jasno da će to biti prava biološko-medicinska bomba. Ali dobro je da i to građani vide.

Ali prihvatam vašu kritku, iako je ona formalna a ne suštinska. Ja sam neko ko bi trebalo da daje primer ljudima u Srbiji, i zato ću se postarati da što je moguće više i tu vašu dobronamernu želju u potpunosti poštujem – rekao je nedavno Vučić kada su zbog nnošenja maske stigle kritike na njegov račun.

Kazna za nenošenje maske koju obični smrtnici moraju da plate ukoliko ih ne nose u zatvorenom prostoru iznosi 5.000 dinara, ali za Vučića i naš državni vrh ne važe kako pravila, pa tako ni kazne. Sve ovo predviđeno je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a predsednik kao najbolji student u istoriji Pravnog fakulteta ovo bi morao da zna.

Upitali smo Ministarstvo zdravlja i Zavod za javno zdravlje da li ovo predsednikovo ponašanje znači da za njega postoje posebna pravila te ne mora da nosi masku. Takođe smo ih pitali kada će i da li nadležne institucije pozvati predsednika da nosi masku i osuditi njegovo nemarno ponašanje, ali odgovor nismo dobili.

Izvor: Nova

Podeli
Updated: октобар 4, 2020 — 1:17 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *