ZA VUČIĆEV I VESIĆEV OBEĆANI METRO u budžetu Beograda nema ni JEDAN JEDINI DINAR

Dan posle Republike, i glavni grad je dobio budžet za 2020. godinu. Skupština Beograda izglasala je gradsku kasu. Zamenik gradonačelnika kaže – Beograd je stara prestonica i želi da se takmiči sa Bečom, Rimom, Parizom. Ali, ima li para za to?

Milijarda i dvesta miliona – budžet grada koji zamenik gradonačelnika posebno naziva:

„Ovaj budžet je istorijski“, kazao je Vesić.

Značajni prihodi očekuju se između ostalog i od, poreza na dohodak, poreza na imovinu i dobiti javnih preduzeća.

Novac će se, između ostalog, trošiti na izgradnju ulica, nove autobuse, ali i izgradnju vrtića i veća socijalna davanja i veće plate zaposlenih. Ali, predviđeni su i specifični projekti

N1: Koliko je odvojeno za gondolu?

„425 miliona…To prebacujemo Skijalištima Srbije koja grade gondolu. Kada gondola bude završena, grad Beograd će biti suvlasnik u iznosu novca koji je uplatio“, kazao je Vesić.

Takav Budžet, smatrali su viđeniji odbornici, morao je da dobije podršku.

„Pa molim i partizanovce i zvezdaše. I sve članove svih partija, da ne uđu u istoriju tako što će glasati protiv istorijskog budžeta. Hvala….Izmamio sam aplauz pa želim da kažem jednu želju. Želim da otvorim ja svih tih 17 vrtića. I gondolu“, kazao je Branko Milićević.

Opozicija koja je učestvovala u raspravi primedbu je imala, između ostalog, na raspodelu novca opštinama. Kažu pojedine, poput Starog grada ili Novog Beograda dobijaju manje nego što bi prema površini i broju stanovnika trebalo.

„Ako je odgovor na ovo pitanje da je to zato što su neke opštine u neko drugo vreme kad su neki drugi bili na vlasti bile u boljem položaju, to nije dobro objašnjenje. To je neka vrsta revanšizma, a revanšizam u politici nije dobar“, kazao je Rade Veljanovski.

„Vi to jednobrazno gledate. Pokušavate da politizujete budžet. Kažete jednu stranu priče. A što ne kažete kolike su investicije grada u Opštinu Stari Grad. Mere se u milijardama, što to niste pomenuli“, naveo je Nikola Nikodijević, predsednik gradske skupštine.

No, najviše primedbi čulo se ispred gradskog parlamenta. Stranke koje bojkotuju zameraju da se za gondolu troši više nego za autobusku stanicu, da su investicije značajno manje nego 2013, ali i da za davno obećani metro nije predviđen ni dinar.

„Aleksandar Vučić je obećao završatak prve linije metroa do 2021. godine. Kao što vidimo, nema ni idejnog projekta, a u budžetu za narednu godinu nije predviđen ni dinar iz gradskog budžeta“, kazao je Nikola Jovanović iz Narodne stranke.

„To znači da finansiranje metroa ide iz budžeta Republike Srbije, naravno da će korisnik biti Beograd. Jer investicija koja će na kraju biti vredna između tri i četiri milijarde evra sigurno nije investicija koju može sam Beograd da finansira“, pojasnio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Pare za metro nisu jedini novac na koji Vesić računa iz kase svih građana Srbije.

N1: Ove godine je nekoliko puta prebacivan novac iz budžeta Republike na račun grada. Hoće li toga biti i sledeće godine?

„Hoće, naravno, zato što smo mi 40 odsto BDP Srbije i zato što grad Beograd ostvaruje 66 odsto od poreza na zarade, a sve druge lokalne samouprave ostvaruju 77 odsto – gradovi, odnosno 74 odsto opštine…Pošto grad Beograd daje više za budžet, onda će koristiti svaku priliku, kad god ima potrebe, kad god projekat nije samo gradski, da dobije pomoć iz budžeta. I to ćemo nastaviti da radimo. I koliko god dobijamo para iz Budžeta manje je od onoga što dajemo budžetu“, kazao je Vesić.

Uz redovne prihode planirano je i novo zadživanje – 31 milion evra za kupovinu autobusa i 35 miliona evra za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava.

Izvor: N1

Podeli
Updated: 30 новембра, 2019 — 4:04 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *