Zašto se Tamara Vučić skoro nigde ne pojavljuje sa suprugom?

Aktuelna prva dama Srbije i supruga predsednika Aleksandra Vučića Tamara Vučić za razliku od svojih prethodnica – Dragice Nikolić, Tatjane Tadić, pa i Mirjane Marković, svojim odsustvom sa važnih domaćih državnih događaja, privlači verovatno i veće interesovanje, pa i zaintrigiranost javnosti nego u onim retkim prilikama kada se našla u pratnji prvog čoveka države.

Tamara Vučić svakako privlači pažnju u retkim i probranim prilikama kada se bavi humanitarnim radom, govori o modi i svom načinu života i odlazi u diplomatske posete, koje su deo i njenog stručnog usmerenja.

Ipak, to što se prva dama nije pojavila na Vučićevom polaganju zakletve za drugi mandat, pa ni na koktelu posle toga, jer je umesto toga bila u zvaničnoj državnoj poseti Maroku, izazvalo je i više pažnje nego njeno prvo pojavljivanje sa suprugom, navodi list Danas.

Prvi put sa Vučićem na proslavu inauguracije

Prvi put se sa Vučićem pojavila na proslavi povodom njegove prve predsedničke inauguracije u Palati Srbija.

Tamara je širu javnost tada iznenadila svojom pojavom, elegantnim izgledom i odmerenim držanjem, a posebno činjenicom da je na proslavu došla svega par nedelja nakon porođaja sa sinom Vukanom, prvim koga je Vučić dobio u braku sa njom. Posebne simpatije Vučićeva supruga tada je pokupila i od tadašnje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović koja je bračni par iznenadila pomalo intimnim činom darivanja poklona za tek rođenog sina – priveska sa likom Bogorodice i Isusa. I sama Kolinda time je kupila velike simpatije javnosti, kako ovde tako i u matičnoj Hrvatskoj, ali nikako dovoljne da bi zasenile pažnju usmerenu na bračni par Vučić.

Mediji, šira javnost ali i visoko društvo u kome se našla prva dama Srbije tada prvi put, barem prema onome što se zvanično zna i u ovoj ulozi, govorili su o njenoj pojavi čak i više nego o njenom surpugu.

Možda baš zbog toga što je, verovatno nenamerno, prva dama tada Vučiću „ukrala“ pozornicu i medijski „rejting“, posle toga gotovo da se i nisu pojavljivali u javnosti zajedno.

Savetnica u MSP

Sa druge strane, Tamara je izabrala svoj način delovanja sa pozicije prve dame, zadržala posao savetnice u Ministarstvu spoljnih poslova i nastavila da se bavi diplomatskim radom i zvaničnim posetama – kako skupovima prvih dama tako i onim vezanim za saradnju naše zemlje sa drugim državama.

Od Njujorka, preko Kijeva do Pekinga, Tamara se sastajala sa Mišel Obamom, pa i Melanijom Tramp, tada prvim damama SAD, Olenom Zelenski, suprugom predsednika Ukrajine, pa i prvom damom Kine Peng Lijuan. Dobre odnose održava i sa pripadnicima plemstva, te je tako rado viđen gost događaja koje organizuje porodica Karađorđević.

U svetu diplomatije ovakvi susreti su „must have“ odnosno obaveza i očekivani deo svih bilateralnih i multilateralnih odnosa, a na konkretnim sastancima kojima je Tamara prisustvovala, osim ovih protokolarnih aktivnosti i naglašavanja humanitarnog delovanja, ne može se nazreti neki veći politički uticaj prve dame Srbije.

Neobično je i upadljivo, međutim, odsustvo Tamare Vučić pored njenog supruga na isto tako protoklarnim i diplomatski važnim skupovima, prilikom dočekivanja stranih državnika ili odlaska u posete drugim zemljama.

U tome se Tamara Vučić značajno razlikuje od svih svojih prethodnica – Dragice Nikolić, supruge Tomislava Nikolića, Tanje Tadić, supruge Borisa Tadića, pa i one možda najzapamćenije među prvim damama – Mirjane Marković.

Dragica Nikolić isticala sebe, Tatjana Tadić samo po protokolu

Prethodna prva dama Srbije Dragica Nikolić možda je postala i upečatljivija od svog supruga Tomislava – što svojim odevnim izdanjima koja su često izazivala kritike pa i podsmehe, što „humanitarnim“ radom koji je bio pod lupom javnosti zbog neregularnosti i sumnji na pronevere novca, piše Danas.

Supruga Aleksandra Vučića vešto izbegava ovakve greške svoje prethodnice, te se u njenom radu ne može naći mrlja i zamerka.

Osim možda zamerke upravo na pomenuto odsustvo u pratnji prvog čoveka države što se nije moglo prigovoriti ni Dragici Nikolić, koja je Tomu u stopu pratila, ni Tatjani Tadić, supruzi Borisa Tadića koja je uz njega bila u protokolarno važnim trenucima.

Za Tatjanu Tadić, kao i za Tamaru Vučić, pisalo se i pričalo da se „drži po strani“ pa i u „dubokoj senci“, posebno tokom prvog mandata njenog supruga Borisa na mestu šefa države (od 2004. do 2008. godine). Tokom drugog „mandata“ u ulozi prve dame, Tatjana Tadić postala je aktivnija, bavila se humanitarnim radom, ali je prisustvovala i važnijim prijemima, kao što je onaj koji je organizovao tadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović ili audijencija kod španskog kralja Huana Karlosa I u Madridu.

Tatjana Tadić pratila je svog supruga i prilikom odlaska na porodično glasanje na izborima koje je Tadić kasnije, ipak, izgubio.

Sa bračnim parom Vučić ovo nikada nije bio slučaj, možda i zbog nekog sujeverja u pogledu toga kako je Tadić „prošao“, već je aktuelni predsednik države na glasanje odlazio poslednji put sam, a ranije sa svojom decom iz prvog braka – Danilom i Milicom.

Stoga je još neobičnije što se Tamara Vučić pojavila nakon završenog glasanja, ne na biračkom mestu, već u izbornom štabu Srpske napredne stranke. To je izazvalo pažnju prisutnih, pojedinih medija koji su uspeli da zabeleže njen ulazak, ali interesovanje nije dalo javnosti više informacija o tome sa kime je Tamara u štabu razgovarala i kakve su bile njene aktivnosti.

U cvetnom, ali ne i političkom dodiru sa Mirom Marković

Po dometu političkih aktivnosti i uticaja, Tamara Vučić dijametralno se razlikuje i od one najzapamćenije među prvim damama – Mirjane Marković.

Dok se Vučić u jednom delu javnosti često poredi sa Slobodanom Miloševićem po mehanizmima vladavine, njegov sin iz prvog braka Danilo Vučić se ponekad stavlja u isti kontekst kao i Marko Milošević, ali Vučićeva druga supruga, ona kojoj je dopala uloga da bude prva dama, ne može biti različitija od „nežnije“ polovine bračnog para Milošević, navodi list Danas.

Sloba i Mira, gotovo su uvek u javnosti bili u „paketu“ i u istoriji će tako ostati i upisani, dok će se Mirjana Marković posebno pamtiti, osim po karakterističnom cvetu u kosi, i po velikom (političkom) uticaju na svog supruga.

Jedini sličan cvetni motiv koji je krasio Tamaru Vučić jesu cvetni ukrasi na haljinama istaknutog domaćeg brenda visoke mode Mihano Momosa, čije su kreacije upravo po cvetnim delovima haljina i prepoznatljive, a za koje je i sama Tamara istakla da ih rado nosi.

Za razliku od modnog, politički uticaj Tamare Vučić, barem prema onome što se vidi u javnosti, izgleda da nije ni blizu veliki kao onaj koji je imala Mirjana Marković. Prva dama povremeno i retko na društvenim mrežama podeli poneku objavu o aktivnostima svog supruga, kao što je recimo njegov odlazak na prvu vožnju brzim vozom od Beograda do Novog Sada u jeku predizborne kampanje.

Veći politički uticaj možda je imala Vučičeva prethodna supruga Ksenija Vučić, dugogodišnja novinarka sa kojom je Vučić imao dvoje dece i dobre odnose i nakon razvoda, koja je iznenada preminula početkom ove godine.

Kako Tamara Vučić doživljava „instituciju“ prve dame u Srbiji

O svojim aktivnostima prve dame, i doživljaju ove uloge, Tamara Vučić retko je govorila, ali je i ono malo što je rekla verovatno dovoljno da objasni svu njenu aktivnost. Vučićeva je u jednom od retkih intervjua koje je dala domaćim medijima, za magazin Hello, rekla da smatra da je važno napomenuti „da u Srbiji ne postoji institucija prve dame, bar ne formalno definisana, kao na primer u SAD“, te da je na svakoj prvoj dami Srbije izbor, kako će obavljati ovu ulogu. Možda baš zbog tog nedostatka detaljnijeg zakonskog uređenja pozicije koja joj pripada, Tamara Vučić pažljivo bira na koji način će se predstavljati u javnosti, iako je i sama rekla da je njen izbor da da svoj maksimum i pokuša da pomogne.

Po modnom ukusu u rangu sa prvim damama sveta

Tamara Vučić prva je među prvim damama Srbije koja ide u „misije šarma“ odnosno izaziva uzdahe i pohvale diplomatske, ali i modne elite. Dok se na Bliskom istoku šeici dive njenoj lepoti, te je pojedini mediji porede i sa jordanskom kraljicom Ranijom, i na Zapadu se dobro „kotira“ na izborima lepote, te je u britanskim medijima 2018. godine proglašena za najlepšu prvu damu sveta uz tadašnju prvu damu SAD Melaniju Tramp. Za razliku od svih prethodnih supruga šefova Srbije, Tamara Vučić rado je viđena u prvim redovima modnih revija, na gala događajima u dizajnerskim kreacijama, a i sama je povremeno govorila o modnom stilu.

Podeli
Updated: јун 5, 2022 — 9:11 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *