Završene blokade u Beogradu i Novom Sadu, najavljena radikalizacija protesta

Savez ekoloških organizacija Srbije organizovao je nove blokade puteva širom zemlje u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto. U Beogradu i Novom Sadu došlo je do manjih incidenata, kada su vozači čija su vozila zaustavljena zbog blokade pokušali verbalno, a neki i fizički da se obračunaju sa demonstrantima. Organizatori blokada za sledeću nedelju najavljuju radikalizaciju protesta protiv eksploatacije litijuma u Srbiji.

14:44 – Blokiran je i put Požega-Kosjerić u mestu Pesak. Oko 100 građana blokiralo je magistralne saobraćajnice ka Požegi, Kosjeriću i Valjevu.

Učesnici blokade puta kod Požege, gde pada obilan sneg, kažu da ne znaju koliko će trajati blokada puta.

14:36 – Saobrćaj je bio obustavljen i na deonici Užice-Zlatibor, kao i u Preljini kod Čačka.

14:23 – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ocenila je da „deo političara i lažnih ekologa“ želi potpunu zabranu izrade studije o uticaju projekta „Jadar“ na životnu sredinu, jer „znaju da će pokazati da sve vreme lažu i obmanjuju javnost“.

14:07 – Uprkos najavama da će blokada kod „Sava centra“ trajati do 16 časova, građani su se oko 14 časova razišli sa auto-puta i saobraćaj je ponovo prohodan.

14:02 – Blokada auto-puta kod Novog Sada je završena i građani se razilaze sa te saobraćajnice. Organizatori kažu da su zadovoljni kako je protest protekao.

14:01 – Blokada ispred „Sava centra“ i dalje traje uprkos lošem vremenu iz minuta u minut. Građani se sve više okupljaju i kažu da ne veruju u izjave premijerke Ane Brnabić da je vlada na dobrom putu da odustane od onog što se dešava sa Rio Tintom.

Kažu i da se sledeće subote može očekivati radikalizacija protesta, o čemu će sutra biti doneta odluka.

Reporterka N1 nije videla organizatore protesta, ali okupljeni građani kažu da su se okupili samonicijativno i najavljuju da će blokada trajati do 16 sati.

Propuštaju se vozila hitne pomoći i vozila sa decom. Za sada je sve mirno i bez incidenata.

13:51 – Jedan Novosađanin koji je bio u koloni vozila na Koridoru 10, blokirao je svojim vozilom izlaz sa auto-puta, jer je, kako je rekao reporteru N1, primetio da pojedini vozači koriste taj izlaz da zaobiđu blokadu.

Kazao je da se na taj potez odlučio kako bi iskazao protest protiv otvaranja rudnika litijuma kompanije Rio Tinto.

13:25 – Građani u Topoli blokirali su magistralni put ka Mladenovcu i njih 15-ak stalno prelazi pešački prelaz u krug.

Iako ih je malo, kažu da će tu ostati dva-tri sata.

Prisutni su i predstavnici Stranke slobode i pravde.

13:17 – Problem u Novom Sadu je što su uglavom zaustavljeni građani koji se vraćaju sa odmora iz Srbije nakon novogodišnjih i božićnih praznika i idu ka mađarskoj granici, kako bi stigli u Nemačku i druge destinacije na kojima rade.

13:16 – U Novom Sadu novi incidenti, građani koji čekaju u kolonama izlaze iz automobila kako bi se raspavljali sa ljudima koji blokiraju, bune se što im ugrožavaju slobodu kretanja.

13:15 – Građani u Beogradu na blokadi rekli su repotreru N1 da su se samoinicijativo okupili na društvenim mrežama.

Oni su najavili da se sledeće subote može očekivati radikalizacija protesta, ali nisu precizirali šta to podrazumeva.

Okupljeni traže da se promeni ustavna odluka kad se radi i o prostornom planu za Rio Tinto i što je najvažnije da Rio Tinto ode iz Srbije.

13:14 – Građani su blokirali i obilazni put u Loznici, na raskrsnici sa Šepačkim putem, nedaleko od graničnog prelaza Trbušnica.

Blokada, kako javlja naš reporter, protiče bez incidenata. Demonstranti su propustili jedno vozilo Hitne pomoći.

13:10 – Građani na blokadi kod „Sava centra“ propustili su jedan automobil u kojem je bila majka sa detetom.

13:09 – U Novom Sadu jedno vozilo propušteno je kroz blokadu. U pitanju je vozilo austrijskih tablica. Uglavnom su u pitanju stranci koji pokušavaju da prođu, a koji nisu imali informacije da će biti blokada.

13:08 – Kako javljaju reporteri N1, na blokadama nema uniformisanih pripadnika policije.

13:06 – Vozač automobila bugarskih registarskih tablica obišao je kolonu kod blokade u Novom Sadu i pokušao vozilom da prođe kroz transparent.

Reč je o stranom državljaninu koji nije znao da se u Srbiji organizuju blokade. Nakon što su mu okupljeni građani objasnili o čemu se radi, on je ostao u svom automobilu, javlja reporter N1.

13:01 – Građani su blokirali i auto-put u Beogradu kod „Sava centra“. Priikom izlaska građana na saobraćajnicu, došlo je i do incidenta kada je jedan vozač izašao i svog automobila i pokušao fizički da se obračuna sa demonstrantima.

13:00 – Nešto pre 13 časova, između 200 i 300 građana blokiralo je auto-put kod Novog Sada, i u smeru ka Beogradu i u smeru ka Subotici, javlja reporter N1.

Prilikom izlaska građana na auto-put nije bilo nikakvih incidenata.

Organizotori su najavili da će blokada u Novom Sadu trajati oko sat vremena, pre svega zbog loših vremenskih uslova.

11:33 – Pokret Ekološki ustanak saopštio je, povodom izjave premijerke Brnabić da je Vlada blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji, da su nju i predsednika Aleksandra Vučića na to primorali pobunjeni građani, ali da se, pre toga, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

„Moramo videti ko je i kad šta potpisao, da bismo znali, ako bude tražena nekakva odšteta, ko će taj ceh i da plati“, navodi u saopštenju Ekološki ustanak.

11:27 – Vlada Srbije blizu je odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, potrebno je da se proceni koliki bi bili dugovi države Srbije ukoliko se zabrani otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto.

Podeli
Updated: јануар 8, 2022 — 6:20 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *