ZDRAVSTVENI RADNICI BESNI: Vučić laže

Prekjučerašnji nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića na TV Prva napravio je uzbunu u redovima medicinskih sestara.
Naime, predsednik je izneo podatak da medicinske sestre sa višom školom imaju platu 54.775 dinara, a sa srednjom školom 50.446 dinara. Uz to Vučić je poentirao računicom da su sada plate medicinskih sestara 20 odsto veće (realno i nominalno) nego pre smanjenja plata 2014. godine kada su bile 45.000 i 42.000 dinara.

Radica Ilić, predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije, kaže za Danas da joj se telefon usijao od poziva članova sindikata povodom predsednikovog TV gostovanja.

„Ja sam fascinirana informacijom da je plata 55.000 dinara. Ko predsedniku daje te informacije koje nemaju veze sa stvarnošću. Verujem da da mu neko daje pogrešne podatke i da ne smeju da mu kažu koliko je loše“, rezignirana je Ilić.
Prema njenim rečima, plata medicinske sestre u primarnoj zaštiti sa 30 godina radnog staža je 38.000 dinara. Plata sestre sa višom školom sa svim dodacima je 51.000 dinara.

„To se odnosi na zaradu, kada se pomnoži osnovica sa koeficijentom. Ne pričamo o privilegovanim i podobnim koji dobijaju stimulacije. Volela bih da negde sednem sa predsednikom pa da mu pokažem platne listiće sestara iz svih delova Srbije, a volela bih da vidim i dve sestre sa platama koje je on spomenuo“, kaže ona.Takođe ističe da je sindikat pravio analize i da su utvrdili da im je realna vrednost plate u evrima danas 30 odsto manja nego 2009. godine.

Loading...

Vučić je najavio i još jedno povećanje plata medicinskim sestrama od 10 odsto, mada nije precizirao kada. Radica Ilić smatra da se to odnosi na sledeću godinu.

Ona kaže da plata jeste tragična, ali da su uslovi neizdrživi.

„Pravo stanje stvari je da je nama, sestrama, jako loše i stvari se pogoršavaju. Po zakonskim propisima sestru mogu da šalju na dva, tri različita mesta samo ako uprava odluči da na jednom nije dovoljno iskorišćena. Sestra radi sve.

Medicinska sestra u stacionaru u Svilajncu prvo podeli terapije, pa onda deli obroke“, objašnjava ona dodajući da je to važan razlog zašto medicinsko osoblje odlazi u inostranstvo. Kako ona kaže u Nemačkoj imaju po tri pacijenta, a ovde po 25 pacijenata dolazi na jednu sestru. „Na klinici za neurohirurgiju jedna sestra se brine o 36 pacijenata“, zaključuje ona.

Prema procenama, Srbiju godišnje napusti između 1.000 i 2.000 zdravstvenih radnika tražeći bolju platu i bolje uslove u Evropi, najviše Nemačkoj.

Zoran Ilić, predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ kaže da će još gore biti kada i druge evropske zemlje poput Nemačke otvore granice za zdravstvene radnike.

Izvor: Danas

Podeli
Updated: 23 фебруара, 2019 — 11:37 am

2 Comments

Add a Comment
  1. Moja mama radi 33 godine u bolnici u Kovinu, na njenom odeljenju ima oko 80 pacijenata. Odeljenje prima do 90 pacijenata. U smeni rade po dve m.sestre, što znači jedna sestra na 40 pacijenata. 40 pacijenata koji imaju teška psihička oboljenja. Da napomenem, nema beneficije. Plata joj je oko 40 hiljada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.