ZLATNO DOBA NAPREDNJAKA! Brnabić dala 78 miliona Marini Abramović

Posle 47 godina Marina Abramović izlaže u rodnom Beogradu. Izložba u Muzeju savremene umetnosti, naslova “Čistač” ujedno je i prva velika retrospektivna izložba umetnice u Evropi premijerno prikazana u Modernom muzeju u Štokholmu, 2017. Na izložbi je izloženo oko 120 radova, a njen budžet prelazi milion eura. Vlada Srbije za izložbu je izdvojila više od pola miliona eura, tačnije 78 miliona dinara.

Zašto? Radija Slobodna Evropa komentariše Branislav Dimitrijević, teoretičar, istoričar umjetnosti i kustos, karakterišući ovaj događaj kao politički projekat par excellence. Ipak, navodi da je u svemu oko kulturnih politika i raspodjele budžeta u Srbiji dobro što je na ovaj način podržana izložba Marine Abramović jer je novac mogao vrlo lako otići na nešto “manje relevantno i konzervativno”.

RSE: Zašto je Vlada Srbije podržala izložbu Marine Abramović sa preko pola miliona eura, odnosno 78 miliona dinara, uzimajući u obzir inače skromna izdvajanja za kulturu?

Otvorena retrospektivna izložba Marine Abramović u Beogradu

Loading...

Dimitrijević: Ta izložba je još mnogo skuplja. Pitanje je naravno taj ostatak novca, da li je takođe Vlada (obezbedila) ili na koji način je obezbeđen jer cena te izložbe prevazilazi samu sumu. ​

Izložbu je inicirala i na neki način i dogovorila lično premijerka Vlade Ana Brnabić. To je neka čudna situacija u kojoj imamo proces koji je direktno odozgo – gde se jedan tako veliki kulturni događaj, bez svake sumnje vrlo važan kulturni događaj, iz same vlade bukvalno inicira, pa onda iz same vlade maltene i organizuje, itd.

Tu, koliko sam ja shvatio, Muzej savremene umetnosti više pomaže jednom tako velikom poduhvatu.

E sad, zašto? Pa, vidite, nema nikakve sumnje da je Marina Abramović kada je savremena umetnost u pitanju, najpoznatije ime od svih umetnika, ne samo iz Srbije nego iz čitavoga juslovenskoga prostora. Takođe, nema nikakve sumnje da je Marina Abramović prevazišla ulogu umetnice. Ona je sada jedna estradna zvezda velikog kalibra i njena umetnost više ide u pravcu nekakve forme estrade. Takođe, nema nikakve sumnje da je Vlada procenila da takva jedna izložba može možda da donese neku vrstu boljeg imidža, da dovede dosta ljudi u Beograd zbog nje….

To najviše ide u pravcu onoga što trenutno Vlada ovde zagovara, a to je da su kultura i umetnost zapravo kreativne industrije, da one moraju same da zarađuju, međutim onda ulaze u čudnu vrstu situacije da ta ista vlada koja se zalaže za uspostavu deregulacije i na neki način odustajanja države od pomoći kulturi, izdvaja sada toliku cifru.

Podeli
Updated: 25 септембра, 2019 — 10:22 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.