ZLATNO DOBA: Pao na radnom mestu, a dok je bio u komi – STIGLO REŠENJE O OTKAZU

Marko Kosovac iz Kraljeva, preminuo je posle skoro dve nedelje provedene u komi u KBC Kragujevac. Marko je 9. septembra, u toku radnog vremena, pao sa traktorske prikolice JKP „Čistoća“ dok je u nju slagao pokošenu travu iz parka. Ovaj slučaj dospeo je u žižu javnosti zbog činjenice da je, u trenutku dok su se lekari borili za Markov život, njegov ugovor o radu koji je imao sa tim javnim preduzećem, raskinut. U kraljevačkoj „Čistoći“ za N1 kažu da žale zbog tragičnog slučaja, ali da su samo poštovali zakon.

„Oni su njemu 9. raskinuli ugovor i odjavili ga sa socijalnog. Mene su pozvali posle nekoliko dana i rekli da se snalazim, da detetu obezbedim socijalno osiguranje, jer su ga oni odjavili“, kaže otac preminulog Marka Kosovca, Pavle Kosovac.

Ovako Pavle, otac preminulog Marka Kosovca, prepričava šta mu je u JKP „Čistoća“ rečeno u trenutku dok je njegov sin ležao u bolnici u Kragujevcu. Marko je zbog povrede glave koju je zadobio na poslu nakon pada sa traktorske prikolice sve vreme proveo u komi. Zdravstveno stanje se poslednjih dana znatno pogoršalo, i on je u nedelju preminuo. Ali, nekoliko dana nakon Markove povrede, iz „Čistoće“ je na kućnu adresu stiglo rešenje o raskidu ugovora. Pavle kaže da ga direktor ovog preduzeća nije nijednom pozvao i da ga je video samo na dan sahrane sina.

Loading...

„Dok sam bdio nad kovčegom svog sina i dok je narod dolazio da izjavi saučešće i čekao da ga sahranim, rekao sam mu da mi ne staje na još veću muku jer ja sa takvima nemam šta da pričam“, prepričao je Pavle svoj susret sa direktorom.

Ivica Bogojević, direktor JKP „Čistoća“ rekao nam je da Kosovac nije dobio otkaz, već da mu je zbog vrste ugovora koji je imao, on po automatizmu raskinut.

Na pitanje da li je nemoralno tako nešto uraditi dok su se lekari borili za život Marka Kosovca, direktor Bogojević rekao je za N1 da mu je žao tragedije, ali da su oni samo poštovali zakon.

„Radnik je bio angažovan na četiri meseca preko konkursa o javnim radovima koji je sprovela NSZ. Reč je o ugovorima o privremeno-povremenim poslovima, koji inače po mom mišljenju imaju mnogo manjkavosti, a na osnovu kojeg se ugovor po automatizmu raskida kada radnik ne dođe na posao. Pravna služba je od 9. septembra kada se dogodio pad, sve do 13. septembra, čekala da nam Nacionalna služba za zapošljavanje da mišljenje šta da radimo. Nismo imali pravnog osnova da nastavimo saradnju jer bi u suprotnom bili u zakonskom problemu“, navodi se u odgovoru JKP „Čistoća“ za N1.

Kako smo saznali, inspekcija rada je po službenoj dužnosti, nakon što je Marko Kosovac preminuo, bila u „Čistoći“. Međutim, izveštaj koji su sačinili još uvek nije dostupan javnosti.

Podeli
Updated: 1 октобра, 2019 — 11:57 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.