ZLATNO DOBA: Plate povećane za 6 posto, cene namirnica i do 20 posto

Dok vlasti pompezno saopštavaju vesti o povećanju plata, penzija i minimalne zarade za oko 6 posto, cene osnovnih životnih namirnica drastično skaču ovih dana, čak i do 20 posto, a nižu se i poskupljenja cena koje su u nadležnosti države i lokalnih vlasti.

Istraživali smo cene onih najpotrebnijih namirnica za jedno domaćinstvo u nekoliko prodavnica u Leskovcu.

Tako je, na primer, kilogram zejtina skočio sa 120 na 140 dinara, kilogram šećera sa 70 dinara u proseku na 80 i više dinara, kilogram pirinča, kočanski, sa 145 na, čak, 188 dinara, kilogram jabuke sa 60 na 75 dinara u proseku.

Svinjsko meso sa 430 na 450 dinara, goveđe meso sa 730 na 780 dianra.

Litar Coca-cole bio je 120 dinara, a sada je 130, cena Milka čokolade skočila je sa 90 do 110 na 130 do 140 dinara, a kilogram kačkavalja se  kretao od 630 do 750 dinara, sada od 790 do 800 dinara.

„U ovoj krizi kada narod kupuje samo ono što mu je najpotrebnije, prodavci podižu cene upravo proizvodima koji život znače, kako bi pokrili gubitke na proizvodima koji se ne prodaju, što, naravno nije pošteno, ali im se, praktično, ništa ne može“, objašnjava za JuGmediu predsednik Društva za zaštitu potrošača Jovan Jović iz Niša.

Statističari kasne sa merenjem potrošačke korpe, pa je tako poznata cena iz decembra 2020. godine, kada je jednoj četvoročlanoj porodici za normalan život bilo potrebno 74.057,43dinara, pri prosečnoj neto zaradi u tom mesecu u Srbiji od 66.092 dinara. A ona mimalna potrošačka korpa iznosila je 37.941,70 dinara, tek da se preživi.

Pored životnih namirnica, poskupela su i goriva, čija je cena najveća u okruženju, putarine, komunalne cene i drugo, ono što je u nadležnosti države i lokalnih samouprava.

„Osnovne cene goriva, na primer, jednake su kod nas sa ostalim zemljama u okruženju, ali kod nas su opterećene velikim akcizama i PDV-om. To su resursi, između ostalog, iz kojih se finansiraju državni troškovi, koje, naravno, ne opravdavamo, kao što se protivimo i povećanju svih komunalnih cena, ali kada reagujemo oni dostave po desetak razloga, a jedan od njih je i povećanje cene energenata“, ističe Jovan Jović.

Zaključak njegov i drugih s kojima smo razgovarali, a koji nisu želeli da im se pominje ime, da su veće plate, penzije i minimalna cena rada, zapravo, višestruko anulirane najnovijim drastičnim povećanjem osnovnih životnih namirnica.

Podeli
Updated: март 16, 2021 — 8:33 am

1 Comment

Add a Comment
  1. KOJI JE OVO VRHUNSKI MATEMATICA. BOZE ME SACUVAJ OD OVAKVIH I ONIH KOJI GA GLASAJU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *