ZLATNO DOBA – Vučić od žitnice Srbije napravio UVOZNIKA HLEBA

Srbija je u poslednjih godinu dana više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda.

Prethodne 2019. godine na naše tržiste dopremljeno oko 6.000 tona „svežeg“ hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra, piše danas „Politika“.

Kako list navodi, vekne su najviše stizale iz Rumunije, Nemačke, Bugarska, pa i iz Hrvatske, u koju je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, znatno povećan uvoz hleba.

„Zvuči neverovatno, jer većini potrošača nije poznato da im trgovci i pekari uveliko prodaju vruć hleb i pecivo koji su na naše tržište stigli u šleperima “ prethodno pripremljeni i zanrznuti nekada i hiljadama kilometara daleko“, piše „Politika“.

List dodaje da se precivo pred očima kupaca samo „dopeče“, uglavnom u trgovinskim i pekarskim lancima, i prodaje kao sveže.

Poznavaoci tržista objašnjavaju da „parbejking“, kako se naziva ova tehnika pripremanja hleba i peciva (delimično pečeni, a onda brzo zamrznuti spremni za transport) sve više zamenjuje tradicionalno pekarstvo.

Na ovaj način smanjuju se troškovi proizvodnje, jer trgovci mogu da isporuče u svakom trenutku hleb i pecivo identičnog kvaliteta i više im nisu potrebni visokokvalifikovani pekari, jer „svaki zaposleni može da gotovo pripremljene proizvode ispeče i postavi na police“.

Podeli
Updated: 11 јануара, 2020 — 2:04 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Sve su ovo mamci za kakoverne i sve su ovo velike gluposti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *