ZLATNO DOBA: Zbog uslova rada u Srbiji, radnici iz Indije se vratili kući

Tek nakon pisanja medija i reagovanja sindikata radnicima iz Indije, angažovanim na građevinskim radovima u Srbiji, omogućeno je da se vrate u svoju zemlju ali bez ispunjenja zahteva zbog koga su štrajkovali da im srpski poslodavac isplati zaostale zarade.

Kako Danas saznaje u organizaciji posvećenoj iskorenjivanju radne eksploatacije i trafikinga ASTRA nedavno je grupa od desetak indijskih radnika angažovanih na izgradnji vijadukta „Čortanovci“, nezadovoljna odnosom poslodavca, firme „Nikolić doo“ iz Kraljeva napustila zemlju uz „džeparac“ od 5.000 dinara po osobi umesto dve i po zaostale plate koje im nisu isplaćene.

„Nama su se svojevremeno obratili indijski radnici zaposleni na izgradnji brze pruge između Beograda i Budimpešte i Koridora 11. Žalili su se da poslodavac kasni sa isplaćivanjem zarada, novčano ih kažnjava zbog navodnih prekršaja iako za to nema zakonski osnov i na loše uslove rada. Zbog toga su stupili u štrajk sa zahtevom da im zaostale zarade budu isplaćene“, kažu za Danas u organizaciji ASTRA.

Epilog je da je deo njih otišao kući bez zaostalih plata a drugi deo će otići uskoro.

Loading...

„Reč je o 15 radnika koji su za razliku od svojih kolega nastavili sa štrajkom. Oni će od njih proći za nijansu bolje jer će svako od njih od poslodavca dobiti po 100 evra ali će i oni ostati uskraćeni za dve i po zarade koje neće dobiti. Po ugovoru precizirano je da mesečna plata iznosi 360 dolara plus posebno plaćanje prekovremenog rada“, dodaju iz ASTRE.

Nadležni u toj organizaciji pretpostavljaju da je poslodavac taj koji je platio avionske karte indijskim radnicima jer sav novac koji su zaradili, kako je precizirano ugovorom, im se isplaćuje na žiro račune u Indiji da bi njihove porodice mogle odmah da ga preuzmu dok oni na ruke u Srbiji dobijaju tri do pet hiljada dinara mesečno.

„Reč je o veoma niskoj sumi od koje sami ne mogu da kupe avionske karte. Mi smo preko indijskog sindikata koji se odlučio da pomogne svojim sunarodnicima informisali vlasti Indije da oni žele da se vrate kući, a takođe smo o tome obavestili i MUP u Srbiji.

Pretpostavljamo da je srpski poslodavac nakon našeg urgiranja i pisanja medija odlučio da je za njega ipak najbolje da plati avionske karte i omogući nezadovoljnim radnicima povratak u Indiju, ali bez da im isplati zaostale zarade već da im umesto toga da skromne sume novca po sopstvenom nahođenju koliko sam smatra da to treba da iznosi.

Radnici iz Indije su nas obavestili da uskoro iz te zemlje u Srbiju treba da dođe oko 200 ljudi kako bi radili u građevinskom sektoru. Postoji realna opasnost da se i oni susretnu sa oblicima kršenja radničkih prava i brutalnom eksploatacijom sa kojom su već suočeni njihovi sunarodnici“, objašnjavaju u organizaciji ASTRA.

Podeli
Updated: 1 фебруара, 2020 — 10:03 am

1 Comment

Add a Comment
  1. Ovaj Nikolić je ukrao firmu u Vrnjackoj Banji pokrao privatnu firmu i porodicu gde je radio. Zamislite šta onda drugima radi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.