Zorana Mihajlović: Počnite da štedite STRUJA POSKUPLJUJE

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je realno očekivati povećanje cene struje za domaćinstva, jer je trenutno najniža u Evropi.

“Što se tiče cene električne energije, na stranu to što imamo najnižu cenu u Evropi, nižu i od zemalja u okruženju, ali činjenica je da je prethodnih godinu dana poskupeo ugalj, poskupela je nafta, poskupele su sve komponente za proizvodnju električne energije i nije realno da imamo ovu cenu”, rekla je Mihajlović, gostujući na RTS, saopštio je njen kabinet.

Nova cena, prema njenim rečima, mora da bude usklađena sa svim parametrima i da bude održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i za građane, “jer EPS mora iz krize da izađe na nogama, a ne na kolenima, jer je najvažnije preduzeće u zemlji”.

“Ministarstvo stoji uz EPS, mislimo da su zahtevi za povećanjem realni. Taj novac sigurno neće ići za plate, kako pojedini mediji pišu, već za rešavanje problema koji su nastali zbog visokih cena na tržištu”, rekla je Mihajlović.

“Smejemo se državama koje štede”

Ministarka je rekla da ima dovoljna količina svih energenata za nesmetano funkcionisanje privrede i građana, “jer se prethodnih godinu dana ozbiljno radilo na tome, ali je potrebno da svi zajedno povedu računa i racionalnije koriste energiju”.

“Ovo nije normalna situacija, ovo je najgora situacija za ekonomiju i energetiku svake države i mislim da svi treba da povedemo računa. Nije realno da toplane sada greju i tako se troši milion kubnih metara gasa, koje možemo da ubacimo u skladište.”

Smejemo se državama koje štede, umesto da svi zajedno racionalnije koristimo energiju, da više štedimo i da budemo jedinstveni kada je kriza, rekla je ona.

Izvor: Beta

Podeli
Updated: мај 1, 2022 — 11:11 am

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *