Zorana: Struja mora poskupeti jer se katastrofalno upravljalo EPSom

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je da treba prevazići zablude jer više nema jeftine energije i naglasila kako struja treba da poskupi, ali da to poskupljenje mora biti održivo.

Prvi je da su u prethodnih godinu i po dana poskupeli nafta, ugalj gas i pelet, a drugi razlog je potreba za štednjom energije i povećanjem energetske efikasnosti, jer se treba spremati za zimu.

„Treći razlog je katastrofalno upravljanje Elektroprivredom Srbije, kakvo je postojalo u prethodnih šest godina, ali suština nije u tome. Suština je da EPS iz ove teške krize mora da izađe na nogama, a ne na kolenima, i da svi zajedno – država, privreda i građani – pomognemo da EPS opstane“, rekla je Mihajlović.

Naglasila je da procenat poskupljenja ne određuje Ministarstvo već Agencija za energetiku, ali da ono mora da bude održivo.

„Krajnje je vreme da štedimo i pazimo na potrošnju energije, jer je pred nama teška zima“, poručila je Mihajlović.

Na pitanje koliko građana će, u skladu sa Uredbom, moći da dobiju status zaštićenog kupca i plaćaju povoljniju cenu, odgovorila je da su kriterijumi prošireni, i da se trenutno procenjuje da bi oko 200.000 domaćinstava moglo da koristi struju u skladu sa Uredbom o energetski ugroženom kupcu.

„Kada je u pitanju gas, to je oko 1.500 domaćinstava i oko 50.000 domaćinstava kada je reč o toplotnoj energiji“, rekla je Mihajlović i naglasila da je sve pripremljeno kako bi se pomoglo onima koji ne mogu da plate.

Podeli
Updated: мај 12, 2022 — 12:17 pm

2 Comments

Add a Comment
  1. Mi da štedimo. A oni umesto da u strujomere ugrađuju uređaje za daljinsko očitavanje, osnivaju preduzeće za očitavanje strujomera sve sa direktorima, sekretaricama i armijom očitavača koji su i u obavezi da glasaju zna se za koga. Domaćinska štednja – kako za koga! Iz našeg džepa u njihov koji je gori nego crna rupa u svemiru. Kako se koja vlast promeni ja mislim da nema više šta da se krade, ali me ovi novi uvek opovrgnu!

  2. Nece biti struje? Gas? Nafta?
    Ljudi, prodaje li neko skijasko odelo
    ,,second hand“ ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *