Zoranu zbog duga za vodu od 124 evra oduzeli kuću: Državu ipak dobio u Strazburu

Slovenija, bivša jugoslovenska republika koja se Evropskoj uniji pridružila 2004, kažnjena je nekoliko puta od strane evropskih institucija zbog pravosudnih nepravilnosti.

Zoran Vaskrsić iz Slovenije preživeo je pravu dramu nakon što mu je oduzeta kuća zbog duga za vodu od 124 evra. Njegova kuća je prodata kada je lokalni sud odlučio da bi na taj način najbolje otplatio dug državi.

Eksplodirao slovenački brod: Dve osobe su poginule, ima i ranjenih, a plovidba se ipak nastavlja!

Nakon ove presude on je podneo žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu 2012. godine, nakon što je njegova porodica bila primorana da se iseli zbog četvorogodišnjeg duga. Sud je presudio u njegovu korist.

Evropski sud za ljudska prava je istakao da je slovenački sud prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima mešanjem u „mirno uživanje“ u vlastitoj imovini. Naložio je državi Sloveniji da Zoranu isplati 85.000 evra odštete zbog prodaje njegove kuće.

Jedan od glavnih argumenata u presudi je baziran na neravnoteži slovenačkih sudova u pogledu opšteg interesa zajednice i temeljnih prava pojedinaca.

Slovenija, bivša jugoslovenska republika koja se Evropskoj uniji pridružila 2004. godine, kažnjena je nekoliko puta od strane evropskih institucija zbog pravosudnih nepravilnosti.

Slovenačko Ministarstvo pravde nije imalo komentar na slučaj gospodina Vaskrsića.

Podeli
Updated: децембар 15, 2022 — 12:05 pm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *